Monthly Archives:maart 2015

Nationale Sportweek

mrt 18, 15
Theo Walbeek
No Comments

Voor het eerst dit jaar neemt de Gemeente Goirle deel aan de Nationale Sportweek. De Nationale Sportweek vindt plaats van 17 t/m 25 april 2015. In samenwerking met sportverenigingen (waaronder Loopgroep Goirle), sportaanbieders en sportcoaches laten we zien hoe leuk sporten en bewegen wel niet is!

Attila: 30 van Tilburg

mrt 04, 15
Theo Walbeek
No Comments

Op zondag 8 maart 2015 organiseert Atletiekvereniging Attila in Tilburg haar jaarlijkse wegwedstrijd de “30 van Tilburg”. Naast de afstand van 30 km, die perfect past in de voorbereiding op de voorjaarsmarathons, is er ook een wedstrijd over 10 km die deel uitmaakt van het ZLM wegcircuit. Tevens zijn er op de baan jeugdwedstrijden over 600 en 1000 meter, en een Engelse mijl (1609 meter).

Nieuw is de mogelijkheid om met een team van 3 lopers in te schrijven voor de 3×10 km estafette.

A.V. Attila is blij dat de “30 van Tilburg” wordt ondersteund door het Tilburgse bedrijfsleven. Naast Runnersworld Tilburg presenteert nu ook DB Schenker Logistics zich als sponsor.

Start en finish van alle onderdelen is op de atletiekbaan van A.V. Attila aan de Goirleseweg 42a in Tilburg. Daar is tevens gelegenheid voor omkleden en douchen.

De 10 en 30 kilometer parkoersen zijn officieel gecertificeerd door de Atletiekunie. Dat betekent dat de afstanden gegarandeerd correct zijn. De parkoersen zijn vrijwel volledig verhard, hebben weinig bochten en zijn daardoor snel. Uiteraard is nauwkeurige tijdwaarneming aanwezig.

Na-inschrijving op 8 maart

Op 8 maart is (niet voor wedstrijdlopers) ter plaatse nog na-inschrijving mogelijk vanaf 08.30 uur tot een half uur voor de betreffende start.

Muziek langs het parcours

In de buurt van het 5 km punt zal de Tilburgse muziekgroep Divertimento (www.divertimento-tilburg.nl) voor extra sfeer zorgen met hun aanstekelijke en opzwepende Braziliaanse percussiemuziek.

Sportmassage

In het clubhuis zal vanaf 12.00 uur de fysiotherapeut van Attila met enkele assistenten aanwezig zijn. Lang wachten is niet nodig want er kunnen drie massagetafels tegelijk benut worden.

Alle verdere informatie over het evenement en over de inschrijving staat op www.30vantilburg.nl.

Beginnen met hardlopen?

mrt 03, 15
Theo Walbeek
No Comments

START TO RUN is een goed begin.

Beginnende hardloper haakt vaak te snel weer af, u kunt dit voorkomen en schrijft u nu in bij de cursus : www.STARTTORUN.NL

Beginnende hardlopers die zich niet goed voorbereiden, lopen extra veel risico op blessures. Daarvoor waarschuwt de Atletiekunie. In maart beginnen traditioneel veel startende hardlopers, maar ieder jaar haken veel beginners af door blessures of motivatieproblemen. En dat is zonde. De hardloopcursus Start to Run, het officieuze startschot van het hardloopseizoen, zorgt al jaren voor minder uitval en heeft een slagingskans van maar liefst 92%.

Hardlopen wint aan populariteit in Nederland. In 2013 werd de sport door ongeveer 2,1 miljoen Nederlanders beoefend (VeiligheidNL). Toch blijft niet iedereen helemaal zonder kleerscheuren. Het risico op een hardloopblessure is bijna drie keer zo hoog als het gemiddelde in de sport. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat er twee jaar geleden sprake was van maar liefst 640.000 hardloopblessures.

Knie en achillespees

“Dat er steeds meer Nederlanders de sport beoefenen juichen we uiteraard toe, maar deze blessurecijfers baren ons wel zorgen”, vertelt Patrick Aris, Coördinator Loopsport van de Atletiekunie. “Het gaat daarbij vooral om onderbeenblessures aan de enkels, een achillespees of knieën. Hardlopen is populair en dat is niet zo vreemd. Je verhoogt hiermee je energie-level, het werkt stress verlagend en het is goed voor je weerstand. Maar zonder voldoende kennis en goede voorbereiding neemt het risico op blessures wel aanzienlijk toe, waardoor ook de motivatie snel verdwijnt.”

Houding en techniek

Om dit te voorkomen organiseert de Atletiekunie vanaf 7 maart Start to Run, met zo’n 8000 deelnemers de grootste beginnerscursus voor hardlopers in Nederland. Zeven achtereen gesloten zaterdagochtenden kunnen zij in een groepje en onder begeleiding van professionele trainers werken aan hun vaardigheden. “Het sociale aspect speelt hierbij een belangrijke rol. Samen lopen vinden veel mensen nu eenmaal gezelliger dan in hun eentje, zo houden ze het langer vol, dat is ook bewezen”, aldus Aris.

Iedere les duurt anderhalf uur. “Het is daarbij niet een kwestie van continu hardlopen. Ook de theorie over schoenen, kleding, houding en techniek komt aan bod. Daarnaast krijgen de lopers tips over bewust eten en drinken en besteden we dit jaar extra veel aandacht aan blessurepreventie. Een goede warming-up en cooling-down spelen daarbij een belangrijke rol”, licht Aris toe. Naast de groepstraining op zaterdag is het de bedoeling dat deelnemers doordeweeks nog een extra rondje lopen, de zogeheten huiswerktraining. Daarvoor is een speciale app beschikbaar, ingesproken door vocal running coach Renate Wennemars.

Start to Finish

Start to Run wordt op 140 plekken in Nederland gegeven en geldt als officieus startschot van het hardloopseizoen. Einddoel is de zogeheten Start to Finish: in week zeven tenminste 25 minuten achtereen kunnen hardlopen. “Maar liefst 92 procent van de deelnemers slaagt voor dat doel”, zegt Aris. “Maar nog veel belangrijker: ze hebben hiermee een goede basis gelegd voor een hardloopseizoen zonder blessures of motivatieproblemen.”

Ook in GOIRLE begint op zaterdag 7 maart 9.00 uur een cursus Start to Run. Deze wordt verzorgd door gediplomeerde trainers van LOOPGROEP GOIRLE. Meldt u aan en komt a.s  zaterdag ochtend 9.00 uur naar het clubhuis van VOAB aan de Spoorbaan 45 te Goirle.

Je bent van harte welkom.

Kijk voor meer informatie en/of inschrijving op :  www.starttorun.nl

Of belt u voor informatie naar de coördinator van deze Start to Run cursus van Loopgroep Goirle: 013-5345146